Tisková zpráva z Předsednictva HSR-ÚK ze dne 12.2.2013

působnost: Ústecký kraj

dne: 12.2.2013

kontakt: Gabriela Nekolová, tajemnice HSR-ÚK

Dne 12. 2. 2013 se v Mostě uskutečnilo zasedání Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje. Hlavním bodem jednání byla volba předsedy HSR-ÚK pro nové funkční období. Předsedou byl opětovně zvolen poslanec Evropského parlamentu JUDr. Richard Falbr, jehož europoslanecká kancelář sídlí v Mostě. Jeho jméno bylo navrženo ze všech okresních hospodářských a sociálních rad. „Přesto, že žiji v Praze, mám svou kancelář dlouhé roky v Ústeckém kraji, protože jsem přesvědčen, že tento kraj potřebuje mnohem větší pomoc, než Praha“ komentoval svou volbu Falbr.

Dalším bodem programu byl dán prostor pro zástupce HSR-ÚK v odborných komisích při HSR-ÚK a Radě Ústeckého kraje k informování o průběhu a závěrech jednání komisí. HSR-ÚK získala zastoupení v pěti různých komisích při kraji – komise dopravní, komise finanční a investiční, komise pro životní prostředí, komise pro regionální rozvoj a komise pro zemědělství.

Důležitým bodem byla informace ze zasedaní, které ke dni 8. 2. 2013 inicioval JUDr. Richard Falbr. Jeho tématem bylo sladění potřeb trhu práce se vzděláváním v ÚK. K jednání byl přizván hejtman ÚK Oldřich Bubeníček, zástupci Krajské hospodářské komory v ÚK a významní regionální zaměstnavatelé. „Jsem potěšen, že můžeme jednat s hejtmanem, který v uplynulém volebním období předsedal Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, a má tedy jasné povědomí o současné situaci ve školství“ zahájil jednání R. Falbr. Tímto jednáním HSR-ÚK reaguje na stále sílící hlas místních podniků po kvalitní pracovní síle z řad technických profesí, které se jim nedostává. „V Ústeckém kraji existuje paradox, kdy na jedné straně je vysoká nezaměstnanost a na straně druhé nedostatek některých profesí zejména technických oborů a řemesel“ sdělil Falbr. To, co našemu školství schází je duální systém vzdělávání s tradicí praxí a stáží, shodli se zúčastnění. Vyzvali proto kraj k využítí jeho zákonodárné iniciativy a spolupráci v této věci i s dalšími kraji.

Mladí lidé, kteří vystudují obory neperspektivní z hlediska trhu práce, velmi často odcházejí mimo region. Svůj význam má i skutečnost, že výběr studijního oboru, zejména u dětí na základních školách, ovlivňují rodiče, kteří podceňují řadu profesí z neznalosti jejich současného uplatnění. „Důležité je proto také rozšířit povědomí o potřebě odlišného přístupu mezi studenty a jejich rodiči“ sdělil Falbr. Zástupci regionálních zaměstnavatelů se shodují v tom, že je velká absence mnoha typů zejména technických profesí a řemesel a u dalších postrádají kvalitní vzdělání v oboru. Příčinu vidí ve velkém počtu soukromých škol, které otevírají studijní obory bez ohledu na prognózy vývoje trhu práce. Chybí systém regulací a systém praxí a stáží. Na vině je i způsob financování.

Přítomní na závěr požádali hejtmana o následující:

aby Ústecký kraj podal legislativní návrh na změnu financování škol a zavedení duálního vzdělávání. V této věci kancelář HSR-ÚK vyvolá jednání s ministrem školství i předsedou Asociace krajů ČR.

Dále byl hejtman vyzván, aby Ústecký kraj sledoval vývoj potřeb trhu práce a následně jemu přizpůsobil podporu těch škol, které vychovávají profese potřebné na trhu práce.

HSR-ÚK navrhla, aby všechny dílčí aktivity na podporu propagace profesí potřebných na trhu práce, byly sjednoceny v jednu informační kampaň a koordinovány ve spolupráci hospodářských rad a komor s krajem ÚK a za jeho finanční podpory. Smysl společného postupu vidí HSR-ÚK v úspoře finančních prostředků a efektivnějším dopadu této kampaně.

V rámci tohoto společného jednání byl představen materiál „Společné prohlášení zástupců firem z oblasti Litoměřicka a klíčových technických škol ÚK“, ke kterému se přítomní připojili. Právě na popud těchto firem bylo poslancem Falbrem zmíněné jednání zahájeno. HSR-ÚK se zabývá problematikou společenské odpovědnosti firem, v rámci této aktivity podporuje komunikaci mezi místními firmami a jejich okolím.

Fotografie z jednání

foto foto foto