HSR-Úk

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje

434 37 Most, Budovatelů 2830

 

U S N E S E N Í
ze 
Sněmu
Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje
dne 21. 11. 2011 v Mostě od 10,00 hod. 

zasedání zahájil a řídil předseda Předsednictva HSR-ÚK JUDr. R. Falbr

 

Přítomni: dle presenční listiny (originál uložen v sekretariátu HSR-ÚK)

Program jednání:

ZAHÁJENÍ
JUDr. R. Falbr, předseda

1. Schválení programu jednání Sněmu
předkládá JUDr. R. Falbr, předseda

2. Stanovení zapisovatele, skrutátora a ověřovatelů zápisu          
předkládá JUDr. R. Falbr, předseda

3. Kontrola plnění usnesení z předcházejícího jednání Sněmu                                   
předkládá Bc. L. Šifaldová, tajemnice
                                                    
4. Informace o činnosti HSR-ÚK v roce 2011                                                                      
předkládá JUDr. R. Falbr, předseda
                                                              
5. Informace o průběžném hospodaření HSR-ÚK za obd. leden až říjen 2011                       
 předkládá Ing. J. Zima, člen Finanční komise

6. Schválení rozpočtu a finančního řádu pro rok 2012                                                   
předkládá Ing. J. Zima, člen Finanční komise

7. Návrhy nosných témat pro rok 2012                                                                                
předkládá JUDr. R. Falbr, předseda
                                                              
8. Různé
                8.1 Schválení Návrhu opatření k řešení sociální situace v ČR                                      
                předkládá V. Aubrecht, místopředseda pro legislativu                                                            
                8.2 Připomínkování návrhu zákona o provozování sázkových her
                předkládá V. Aubrecht, místopředseda pro legislativu
                                                              
ZÁVĚR

K BODU 1.: Schválení programu jednání Sněmu
Předseda seznámil přítomné s návrhem programu, který schválilo Předsednictvo.

   Usnesení 1/11/S:
   Sněm HSR-ÚK

 schvaluje předložený program jednání Sněmu  

    Hlasování:    pro 19       proti  0     zdržel se  0
    Usnesení   bylo  schváleno

 

K BODU 2.:  Stanovení zapisovatele, skrutátora a ověřovatelů zápisu

   Usnesení 2/11/S:
   Sněm HSR-ÚK

  I. schvaluje zapisovalete Bc. Lenku Šifaldovou          
 II. schvaluje skrutátora Bc. Lenku Šifaldovou
III. schvaluje ověřovatele zápisu JUDr. Richarda Falbra a Ing. Helenu Veverkovou

    Hlasování:    pro  19      proti   0    zdržel se  0
    Usnesení   bylo schváleno 

 

K BODU 3.: Kontrola plnění usnesení z předcházejícího jednání Sněmu

Tajemnice konstatovala, že veškerá usnesení z předcházejícího jednání Sněmu jsou splněna a žádná nezůstávají ve sledování.
   Usnesení 3/11/S:
   Sněm HSR-ÚK

            provedl kontrolu plnění usnesení z předcházejícího jednání Sněmu HSR-ÚK a schválil jeho plnění.

    Hlasování:    pro  19      proti  0     zdržel se   0 
    Usnesení    bylo schváleno       

 

K BODU 4.: Informace o činnosti HSR-ÚK v roce 2011  
JUDr. Falbr přednesl informaci o činnosti rady v roce 2011. V závěru informace je shrnuta diskuze.

Procedurální záležitosti:
- usnesením č. 25/11/P byl Předsednictvem jmenován Ing. Jiří Aster místopředsedou HSR-ÚK
- na mimořádném jednání předsedů okresních HSR byl předložen návrh na dalšího místopředsedu rady a usnesením 42/11/P byl zvolen V. Aubrecht místopředsedou pro legislativu
- HSRÚ změnilo svého zástupce v Předsednictvu HSR-ÚK, Ing. Urbánka nahradil Ing. Zima
- HSRT změnila svého zástupce v Předsednictvu HSR-ÚK, Ing. Bendu nahradil V. Aubrecht
- HSRM změnila svého zástupce v členské základně HSR-ÚK, Ing. Veselého, MBA nahradil Ing. Zemánek
- byla provedena změna předsedy Stálé komise pro zemědělství a venkov.  Po dobu nemoci L. Holadové ji bude zastupovat Ing. Bednár
- byla provedena změna předsedy OK pro rozvoj lidských zdrojů, Ing. Matějku nahradil J. Cingr
- byla provedena změna předsedy OK pro průmysl a podnikání, J. Markupa nahradil Ing. Matějka
- Předsednictvo na návrh HSRÚ informovalo Ministerstvo vnitra o změně zástupce v Hodnotící komisi pro hodnocení nabídek k řešení ekologických škod, J. Záhoříka nahradí Ing. Soukup

Hlavní témata:
- Na jednání Předsednictva byla pravidelně věnována pozornost dopravní infrastruktuře v kraji a v této souvislosti byl na jednání pozván ministr Ing. Bárta, kterého zastoupil Ing. Janeček z odboru strategie MD. Rada byla seznámena s „Dopravní superstrategií“ a předloženo bylo několik připomínek k tomuto materiálu. V rámci řešení dopravní infrastruktury se zástupci rady věnovali i  rekvalifikaci vodních cest v SRN a možné degradaci labské vodní cesty. Byla předložena informace o materiálu „Podpora vnitrozemské vodní dopravy“. Ing. Šulc a Ing. Aster HSR-ÚK pravidelně informují o aktuálním stavu řešení infrastruktury.
- zástupci HSR-ÚK jednali na Úřadě vlády ČR s Ing. M. Římanem, poradcem předsedy vlády. Seznámili jej s vyhodnocením GPR za období 2000 až 2010 a informovali, kam má směřovat GPR na roky 2010 až 2015. Ing. Říman doporučil nahradit GPR materiálem, který by vytyčil strategii kompenzací pro SZ region. HSR-ÚK jmenovala pracovní tým ze zástupců jednotlivých okresních rad, který se bude věnovat tématu kompenzací pro region. Jednání pracovního týmu probíhají. V této věci spolupracuje HSR-ÚK s HSRS, Karlovarským krajem, Ústeckým krajem a Moravskoslezským krajem.
- HSR-ÚK vydala nesouhlasné stanovisko k novele zákona č. 44/88 Sb. (Horní zákon) a odeslala jej předsedovi vlády a předsedkyni PS. Na stanovisko reagoval pouze RNDr. Nečas. Na jeho dopis rada opět reagovala. Ke stanovisku se připojila i RROS ČMOS ÚK.
- Projednávána byla novela zákona č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu. Tato změna způsobila navýšení platby odvodů za zábor zemědělské půdy. Místopředseda pro legislativu V. Aubrecht byl pověřen mapováním této problematiky a požádán o předávání průběžných informací.
- HSR-ÚK vyslovila podporu Desateru Šluknovského výběžku a sociální problematice tohoto regionu se věnuje i nadále. JUDr. Falbr osobně Šluknovský výběžek navštívil. Zástupci rady konstatovali, že se nejedná o problematiku pouze tohoto regionu a sestavila pracovní skupinu, která byla pověřena přípravou návrhu na neodkladné kroky k úspěšnému řešení sociální situace v ČR. Pracovní skupina v tomto roce již zasedala a doplnila Desatero o konkrétní řešení. JUDr. Falbr informoval, že jeho europoslanecká kancelář připravuje na únor roku 2012 pozvání starostů dotčených obcí do Evropského parlamentu ve Štrasburku pro projednání této problematiky s Evropskou komisí.
- HSR-ÚK rozšířila svou činnost o aktivitu Společenská odpovědnost firem (CSR) v Ústeckém kraji. Cílem tohoto záměru je nastartovat komunikaci mezi místními podniky a jejich okolím, a to za účelem řešení problematických témat regionu. Jmenován byl pracovní tým, který zahájil oslovování institucionálních partnerů k vyjádření podpory. Pro tuto aktivitu budou zprovozněny samostatné webové stránky. CSR zaštiťuje mimo HSR-ÚK i kancelář poslance EP JUDr. Falbra.

Ostatní:
- Zástupce HSRD Ing. Aster požádal předsedu JUDr. Falbra o zajištění interpelace v Evropském parlamentu ve věci budování dopravní infrastruktury v nově přistoupivších státech EU ve vztahu k zneužívání ochrany životního prostředí pro prosazování parciálních ekonomických zájmů. interpelace byla podána.
- Ing. Aster požádal JUDr. Falbra, aby osobně projednal EIA na jez Děčín s ministrem pro životní prostředí a požádal jej o splnění zadání vlády a vládního usnesení. Jednání se uskutečnilo
- Byla aktualizována Smlouva o vzájemné spolupráci mezi HSR-ÚK a Ústeckým krajem, podkladem pro vytvoření smlouvy byly priority jednotlivých okresních rad. Smlouva je uzavřena do konce roku 2011.
- Zástupci jednotlivých okresních rad předložili informaci o stavu zaměstnanosti v jejich okresech.
- Předsednictvu byl zástupcem společnosti Project Solutions prezentován projekt „Obnovení poutní cesty klášter Osek – poutní místo Mariánské Radčice“.
- HSR-ÚK vyjádřila podporu naplňování vládního usnesení přijatého v roce 2010. Toto usnesení nařizuje příslušným rezortům audit zákonů, které je potřeba sjednotit s EU v oblasti životního prostředí (tzv. Ekoaudit).
- Spuštěny byly nové webové stránky, které obsahují záložky jednotlivých okresních rad. Na tento web jsou postupně doplňovány veškeré materiály k zásadním tématům projednávaným na HSR-ÚK.
- Uskutečněna byla tisková konference, jejímž předmětem bylo vyjádření podpory MUDr. Štemberovi, primářovi chirurgického odd. Nemocnice Most, který obdržel výpověď z pracovního poměru z důvodu prezentace svého názoru v médiích.
- Ing. Kouda, člen Představenstva Krajské zdravotní, a.s. informoval radu o záměrech KZ, a.s.. Především o plánu týkajícího se propouštění zaměstnanců, dále o přípravě restrukturalizace lůžkového fondu atd.
- Ing. Kouda se vyjadřoval k omezování operačních výkonů KZ, a.s.. V této souvislosti rada pořádala MUDr. Krákoru, člena Správní rady VZP o analýzu kritizované věci, předloženy byly i přehledy nákladů VZP na standardizovaného pojištěnce. Místopředseda pro legislativu V. Aubrecht a zástupci HSRM se pokusí ve spolupráci s ČSÚ a krajským hygienikem téma rozklíčovat a požádat Zdravotní výbor parlamentu o zajištění podrobnějších informací.
- Ing. Šulc požádal radu o podporu záměru děkana fakulty výrobních technologií při UJEP zřídit dvě technické univerzity. JUDr. Falbr přislíbil pomoc se získáním finančních prostředků pro tento záměr.
- Uskutečněno bylo společné jednání tajemníků jednotlivých okresních rad. Cílem zasedání bylo představení možnosti jak snížit náklady rozpočtu jednotlivých rad. Tajemníci byli seznámeni s možností čerpání dotace na jejich mzdy.

 

K činnosti HSR-ÚK proběhla diskuze. JUDr. Falbr seznámil přítomné s usnesením, které v květnu přijala HSR okresu Ústí, ve kterém Představenstvo HSRÚ vyslovuje nespokojenost se způsobem vedení jednání HSR-ÚK, konstatuje, že vnímá potenciál HSR-ÚK jako vyčerpaný a stanovuje 2 podmínky, za kterých bude HSRÚ členem krajské rady v dalších letech (aktualizace cílů HSR-ÚK a změna ve vedení HSR-ÚK).
Bc. Šifaldová Ing. Vonku, předsedu HSRÚ ze zasedání omluvila pro jiné neodkladné jednání a sdělila, že jím byla požádána o doplnění informace. Ing. Vonka navrhuje, aby byl změněn předseda HSR-ÚK a v předsednictví se po roce měnil každý z předsedů jednotlivých okresních rad. Tajemnice zdůraznila slova Ing. Vonky, že jeho návrh není ovlivněn osobním zaujetím, které by bylo výsledkem starého sporu s předsedou JUDr. Falbrem. Důvody vysvětlil Ing. Matějka.
Ing. Matějka, předseda HSRLt zdůraznil, že důvodem je pocit z vyčerpání témat krajské rady a sdělil, že HSR-ÚK by se měla primárně zaměřit na to, jak donutit současnou Vládu ČR, aby skutečně řešila problémy občanů, podniků, obcí atd. Přítomní se shodli na potřebě razantně apelovat v tomto duchu na vládu.
Do diskuze se dále připojil J. Cingr, zástupce HSRÚ a zhodnotil aktivitu krajské rady jako dostačující, poukázal na nečinnost Vlády a to, že v případě takového přístupu je bohužel výsledkem, že veškeré uskutečněné snahy HSR-ÚK se často míjí účinkem. V tomto duchu se později vyjádřil i Ing. Vozka, zástupce HSRM. J. Cingr dále sdělil, že je třeba si uvědomit, že krajská rada se skládá ze zástupců okresních rad a Ti by měli být těmi, kdo témata přinášejí, navrhují jejich řešení a podílí se na jejich plnění.
Zazněla i připomínka, že střídání předsedů po roce je příliš krátká doba a dále, že činnost krajské rady se může zdát omezená na aktivity Mostu nebo Děčína, ale je to způsobeno právě tím, že tyto rady jsou směrem ke krajské radě aktivní a pravidelně ji žádají podporu, stanoviska, interpelace v EP, osobní jednání se členy vlády apod. a krajská rada jejich podněty vždy projedná a naplní.
Ing. Zima, místopředseda HSRÚ sdělil, že za svou osobu vnímá požadavky dané usnesením HSRÚ za splněné. Došlo ke změně vedení HSR-ÚK - v letošním roce byli přijati dva noví místopředsedové a Sněm předkládá aktualizovaný plán činnosti pro další rok.
Zástupce ÚK Ing. Kouda sdělil, že se nedomnívá, že by rada ztrácela potenciál a nabídl možnost osobního konzultování problematických témat.
V diskuzi vystoupil rovněž J. Markup, předseda HSRL a oznámil své rozhodnutí rezignovat na funkci předsedy HSRL, zdůraznil, že toto neznamená, že by lounská rada nebyla dále členem HSR-ÚK. Informoval, že utlumuje veškeré své aktivity. HSR-ÚK bude včas informovat o změně předsedy, do té doby bude HSRL stále dle svých možností zastupovat. Vyjádřil se i k činnosti HSR-ÚK. Sdělil, že kritika vycházející z krajské rady musí být směřována napříč politickým spektrem.
Tajemnice diskuzi ukončila informací, že k této otázce se bude Předsednictvo vracet na prvním jednání roku 2012, jelikož případné hlasování o změně předsedy nespadá do kompetence Sněmu, ale Předsednictva.

   Usnesení 4/11/S:
    Sněm HSR-ÚK

  I. bere na vědomí informace o činnosti HSR-ÚK v roce 2011
 II. bere na vědomí usnesení HSRÚ ze dne 19. 5. 2011
III. pověřuje Předsednictvo k projednání návrhu Ing. Vonky na střídání předsedů HSR-ÚK
IV. bere na vědomí informaci J. Markupa o plánované rezignaci na post předsedy HSRL v roce 2012

    Hlasování:    pro 19       proti  0     zdržel se  0
    Usnesení   bylo schváleno      

 

 

K BODU 5.: Informace o průběžném hospodaření HSR-ÚK za obd. leden až říjen 2011

Ing. Zima, člen Finanční komise seznámil přítomné s vývojem hospodaření ke konci října 2011. Sdělil, že čerpání probíhalo v souladu se schváleným rozpočtem.
Usnesení 5/11/S:
  Sněm HSR-ÚK

              bere na vědomí informaci o průběžném hospodaření HSR-ÚK za odb. leden až říjen 2011
           
  Hlasování:    pro  19      proti    0   zdržel se  0
  Usnesení   bylo  schváleno  

 

K BODU 6.: Schválení rozpočtu a finančního řádu pro rok 2012
Ing. Zima představil přítomným návrh rozpočtu pro rok 2012. Oproti roku 2011 se plánované náklady snížily, k úspoře došlo v položce mezd a odvodů z mezd. Příjmy jsou plánovány ve stejné výši jako v roce 2011. I nadále trvá snížení členského příspěvku do HSR-ÚK pro okresní rady, byla ponechána částka 50.000 Kč. Rozpočet pro nadcházející rok je plánován jako ztrátový, tato ztráta bude hrazena ze zisku minulých let.
Předložen byl i návrh Finančního řádu pro rok 2012.

Usnesení 6/11/S:
  Sněm HSR-ÚK

I. schvaluje Rozpočet HSR-ÚK pro rok 2012
II. schvaluje Finanční řád HSR-ÚK pro rok 2012

  Hlasování:    pro  19      proti    0   zdržel se  0
  Usnesení   bylo  schváleno  

 

K BODU 7.: Návrhy nosných témat pro rok 2012
JUDr. Falbr přednesl návrh plánu činnosti pro další rok, který předjednali a schválili místopředsedové HSR-ÚK. Návrh byl na doporučení M. Tlapáka doplněn o téma Státní energetické koncepce a na doporučení Ing. Vozky byl rozšířen bod týkající se sociálních záležitostí. Projednána byla i Smlouva o spolupráci s Ústeckým krajem, která je platná dokonce roku 2011. Přítomní se shodli, že není nutné usilovat o její prodloužení a požádali zástupce kraje, aby se pravidelně účastnil zasedání HSR-ÚK i po vypršení smlouvy.

Průmysl a podnikání – monitorování a tlak na změnu takových legislativních návrhů vlády, které ohrožují prosperitu regionu – viz. zákon o vynětí půdy ze ZPF, Horní zákon a jiné

Zaměstnanost a sociální věci – navrhovat konkrétní legislativní změny, které odstraní chyby v sociálním systému, jenž podněcuje sociální nepokoje ve společnosti, prohlubuje sociální rozdíly a umožňuje zneužívání sociálních dávek (viz. probíhající příprava desatera k sociální problematice), průběžně sledovat a v případě potřeby oponovat vládní návrhy k této problematice

Doprava – důsledně požadovat dostavbu strategické dopravní infrastruktury kraje - D8, R7, I/13, I/27, , dopravní napojení Děčínska, apel na řešení hlavně těch úseků komunikací, které jsou dlouhodobě hodnoceny jako nebezpečné z hlediska sledování nehodovosti (tzv. úseky smrti).  Řešit splavnost Labe výstavbou plavebního stupně Děčín. V železniční dopravě modernizovat trať Děčín – Kolín, Ústí nad Labem – Most – Cheb, dokončit přeshraniční spojení Šluknovska Sebnitz-Dolní Poustevna. 

 

Školství – kriticky upozorňovat na současný stav školství, akcentovat nutnost otvírání učebních oborů na základě předpokládaných potřeb trhu práce, požadovat zrušení normativního způsobu financování škol, podpořit zvýšení kvality výuky a přiblížení výuky k praxi, motivovat vysokoškolsky vzdělané lidí k jejich setrvání v regionech, kde je nedostatečná vzdělanostní úroveň, viz dále bod CSR

Zdravotnictví – podpořit kvalitní a dostupnou zdravotní péči v regionu, pravidelně sledovat problematiku spojenou s Krajskou zdravotní a.s., zvát zástupce vedení na zasedání rady nejméně jednou za čtvrt roku

Problémy jednotlivých okresů – na základě podnětů z okresních rad se věnovat problematikám jednotlivých okresů, zajistit výjezdní zasedání Předsednictva v každém z členských okresů a podrobněji se tak seznámit s místními problémy. 

Kompenzace regionu - ve spolupráci s HSRS, Ústeckým krajem, Karlovarským krajem a Moravskoslezským krajem vytvořit materiál řešící kompenzace pro strukturálně postižené regiony a předložit jej do Vlády ČR

Společenská odpovědnost firem (CSR) - zaměření na zlepšení komunikace mezi místními podniky a jejich okolím, na základě průzkumu vyhodnocení potřeb místních firem, statutárních měst, škol atd. a na základě výsledků vytipování a správa konkrétních projektů, zvýšení počtu odborných praxí středoškoláků, sestavení přehledu uplatnitelnosti jednotlivých profesních oborů na trhu práce, viz. plán činnosti CSR

Státní energetická koncepce – sledování tvorby materiálu Státní energetická koncepce, připomínkování a v případě potřeby oponování předložených návrhů

Nástroje pro plnění plánu činnosti:
Zlepšení práce odborných komisí – využití odbornosti členů komisí při řešení aktuálních problémů, revize personálního obsazení komisí

Zlepšení medializace řešených problémů  - pravidelná příprava článků a tiskových zpráv do médií, pořádání tiskových konferencí k zásadním tématům, uveřejňování stanovisek rady na webové stránky

Zlepšení komunikace s regionálními partnery z řad institucí – vzájemná podpora při řešení společných problémů pro zvýšení důrazů při jednání s vládou, společná snaha o účast předsedy vlády v regionu, rozhodnout o případném prodloužení smlouvy o spolupráci s Ústeckým krajem a akcentování naplňování smlouvy

Usnesení 7/11/S:
  Sněm HSR-ÚK

schvaluje předložené Priority a plán činnosti HSR-ÚK pro rok 2012

  Hlasování:    pro  19      proti    0   zdržel se  0
  Usnesení   bylo  schváleno  

 

 

K BODU 8.: Různé

8.1 Schválení Návrhu opatření k řešení sociální situace v ČR                       
V. Aubrecht informoval o průběhu a závěrech jednání pracovní skupiny HSR-ÚK, která byla pověřena vypracováním návrhu opatření k řešení sociální situace v ČR. Pracovní skupina vycházela z Desatera Šluknovského výběžku, který doplnila o konkrétní náměty a materiál zobecnila na celou Českou republiku. Dokument Sněm schválil a následně byl představen na tiskové konferenci. Sněm rozhodl o jeho předání Vládě ČR. Schválený dokument, tiskovou zprávu  a další podklady k tomuto tématu naleznete na www.hsr-uk.cz.

Usnesení 8/11/S:
  Sněm HSR-ÚK

 I. schvaluje Návrh opatření k řešení sociální situace v ČR       
II. ukládá zástupcům HSR-ÚK materiál představit na tiskové konferenci
III. ukládá předsedovi JUDr. Falbrovi předložit Návrh opatření k řešení sociální situace v ČR do Vlády ČR

  Hlasování:    pro  19      proti    0   zdržel se  0
  Usnesení   bylo  schváleno  

           
                                              
8.2 Připomínkování návrhu zákona o provozování sázkových her
Tento bod programu nebyl projednán, jelikož předkladatel tohoto tématu V. Aubrecht se v průběhu zasedání přemístil na tiskovou konferenci pro přestavení dokumentu (viz předcházející bod). Jelikož musí být připomínky odeslány na krajský úřad v termínu do 25.11.2011, bude mimo V. Aubrechta o vyjádření k návrhu zákona požádán i JUDr. Falbr, M. Tlapák a Ing. Vozka. Na následujícím jednání budou připomínky představeny členům HSR-ÚK.

8.3 Žádost zástupcům Ústeckého kraje o vyjádření k zajištění ochrany životního prostředí při skladování kalů
V rámci bodu Různé požádal JUDr. Falbr zástupce Ústeckého kraje (v tuto dobu již na jednání nepřítomen), aby na následujícím jednání Předsednictva HSR-ÚK předložil informaci o tom, jak zástupci ÚK ošetří, že nedojde ke znečištění životního prostředí při skladování, převozu a likvidaci kalů umístěných v Ústeckém kraji. Na jednání budou přizvání zástupci dotčených měst a obcí.

8.4 Informace o zasedání Hospodářského výboru Parlamentu ČR v Mostě
Ing. Veverková informovala o zasedání Hospodářského výboru Parlamentu ČR v Mostě dne 23. a 24. 11. 2011, na které byli přizváni zástupci HSR-ÚK.

8.5 Informace o dopisu premiéra Nečase ke stanovisku HSR-ÚK k novele Horního zákona
Předsednictvo HSR-ÚK bylo pravidelně informováno o korespondenci s premiérem Nečasem ve věci stanoviska HSR-ÚK k navrhované novele Horního zákona. JUDr. Falbr informoval o posledním dopisu, který obdržela kancelář HSR-ÚK od premiéra. Dopis a ostatní materiály k novele naleznete na www.hsr-uk.cz.

 

ZÁVĚR:
Jednání ukončil JUDr. Falbr, přítomným poděkoval za účast.

V Mostě dne 25. 11. 2011
Zapsala: Bc. Lenka Šifaldová
Ověřil: JUDr. R. Falbr, Ing. H. Veverková