Jednání HSR-ÚK, KHK ÚK a zaměstnavatelů s hejtmanem ÚK na téma sladění potřeb trhu práce se vzděláváním

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dne 8. 2. 2013 se v Mostě uskutečnilo Společné zasedání Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, zástupců zaměstnavatelů v ÚK a KHK ÚK s hejtmanem Ústeckého kraje na téma sladění potřeb trhu práce se vzděláváním v ÚK.

Toto jednání bylo iniciováno JUDr. Richardem Falbrem z podnětu členů hospodářských a sociálních rad a významných regionálních zaměstnavatelů z Litoměřicka.

Popis problémové situace:
V Ústeckém kraji existuje paradox, kdy na jedné straně je vysoká nezaměstnanost a na straně druhé nedostatek některých profesí zejména technických oborů a řemesel.

Mladí lidé, kteří vystudují obory neperspektivní z hlediska trhu práce, velmi často odcházejí mimo region. Odliv mladých vzdělaných lidí negativně ovlivňuje demografickou skladbu obyvatel.

Kvůli obavám z vysoké nezaměstnanosti i díky dalším negativním aspektům a vžité špatné pověsti regionu si mnozí mladí lidé vybírají své profesní zaměření již s ohledem na skutečnost, že plánují odchod z regionu. Další skupina pro změnu výběru profesní orientace nevěnuje přílišnou pozornost, protože je demotivována vysokou mírou nezaměstnanosti a mnohdy dlouhodobou nezaměstnaností svých rodičů. Svůj význam má i skutečnost, že výběr studijního oboru, zejména u dětí na základních školách, ovlivňují rodiče, kteří podceňují řadu profesí z neznalosti jejich současného uplatnění.

Regionální zaměstnavatelé se shodují v tom, že je velká absence mnoha typů zejména technických profesí a řemesel a u dalších postrádají kvalitní vzdělání v oboru. Chybí systém praxí a stáží.

Školy poukazují zejména na nedostatek finančních prostředků na zkvalitnění výuky  a na velký počet soukromých škol, které otevírají studijní obory dle poptávky studentů bez ohledu na prognózy vývoje trhu práce. Chybí systém regulací. Na vině je i systém financování.

Vláda připravuje opatření na podporu technických a přírodovědných oborů, která se mají ve výuce odrazit přibližně v roce 2015.

Důležité je rozšířit povědomí o potřebě odlišného přístupu mezi studenty a jejich rodiči (Hospodářské komory pořádají veletrhy vzdělávání, HSR-ÚK je schopná přispět informační kampaní „absolvent – ÚK“).

 

Přijaté usnesení:

  • Přítomní požádali hejtmana, aby Ústecký kraj za podpory HSR-ÚK a KHK ÚK využil své pravomoci podat legislativní návrh, a to na změnu financování škol v souladu se společenskými potřebami a zavedení duálního vzdělávání pro učňovské školství. JUDr. Falbr bude po dohodě s hejtmanem informovat předsedu Asociace krajů ČR JUDr. Michala Haška s návrhem na společný postup dalších krajů. Tomuto procesu bude předcházet schůzka europoslance JUDr. Falbra a hejtmana ÚK Oldřicha Bubeníčka s ministrem školství prof. PhDr. Petrem Fialou, Ph.D., LL. k objasnění toho, jaké kroky Vláda ČR v této záležitosti připravuje.
  • Přítomní vyzvali Ústecký kraj, aby ve spolupráci s HSR-ÚK a KHK ÚK, na základě informací významných zaměstnavatelů ÚK, sledoval vývoj potřeb trhu práce a následně jemu přizpůsobil podporu těch škol, které vychovávají profese potřebné na trhu práce.
  • Zástupci HSR-ÚK spolu se zástupci KHK ÚK navrhli Ústeckému kraji sjednotit postup při propagaci profesí potřebných na trhu práce ve snaze zpopularizovat v očích studentů a jejich rodičů chybějící profese a představit opomíjené obory. Na již probíhající veletrhy vzdělávání naváže veletrh Technodays (prezentace regionálních firem) pořádaný OHK v Chomutově a dále webová prezentace věnovaná této problematice obsahující informace pro studenty, školy i zaměstnavatele realizovaná HSR-ÚK. HSR-ÚK navrhuje, aby všechny tyto individuální projekty byly sjednoceny v jednu informační kampaň a koordinovány ve spolupráci s krajem ÚK a za jeho finanční podpory. Smysl společného postupu vidí HSR-ÚK v úspoře finančních prostředků a efektivnějším dopadu této kampaně.
  • Přítomní se připojují ke „Společnému prohlášení zástupců firem z oblasti Litoměřicka a klíčových technických škol ÚK“, které plně podporují, viz příloha.

Dokumenty

Společné prohlášení zástupců firem prohlášení
Firmy a školy se mají spojit kvůli krizi na pracovním trhu
Práci nemá nejvíc lidí od roku 2008

Fotografie z jednání

foto foto foto
foto foto