Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje

Téma: Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje

dne 28. 3. 2013

kontakt: Lenka Šifaldová, tel.: 606 745 025

Podpisem Memoranda o partnerství a spolupráci stvrdili ve čtvrtek 28. března na krajském úřadě zástupci Ústeckého kraje, Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje a Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem svou vůli a snahu spolupracovat při přípravě a následném uvedení do praxe Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje. Tento materiál by se měl stát strategickým rozvojovým dokumentem, který má přispět k podpoře zaměstnanosti a vzdělanosti v regionu do roku 2020.

Evropská unie podporuje a v praxi uplatňuje regionální pakty zaměstnanosti již od roku 1997. Jejich cílem je rozvíjet partnerství a mezioborovou spolupráci při prosazování evropské strategie zaměstnanosti. Podobný druh partnerství je využíván i v dalších zemích mimo členské státy EU.

 „inspirovali jsme se v jiných krajích, kde systémově řešili problematiku nezaměstnanosti a spoluiniciovali vytvoření tohoto paktu také v Ústeckém kraji. Naším cílem je propojit snahy a kroky jednotlivých institucí do společně provázaných projektů a aktivit s dopadem na celý kraj. K tomu je nutná koordinace všech aktérů, kterou chceme tímto paktem prohloubit“, uvedl předseda Krajské hospodářské komory František Jochman.

Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje se zaměří na tři základní strategické směry – ekonomický rozvoj, zaměstnanost a sociální inkluzi. V praxi půjde o široké partnerství institucí a expertů, jejichž snahou bude vytvořit a uvést do praxe soubor opatření/projektů na podporu zaměstnanosti a vzdělanosti obyvatel Ústeckého kraje.  Mezi další cíle patří také například podpora vzniku a udržení nových i stávajících pracovních míst, podpora technického, profesního a řemeslného vzdělávání, podpora podnikání nebo podpora změny kvalifikace a souvisejícího vzdělávání.

„Ústecký kraj je jedním z regionů nejvíce postižených strukturálními změnami a dlouhodobě vykazuje nejvyšší míru nezaměstnanosti v ČR. Zároveň je na druhém místě v počtu obyvatel se základním vzděláním. Přestože se zde realizuje řada programů na podporu zaměstnanosti i vzdělanosti, nedaří se zásadním způsobem situaci změnit i díky působení dalších negativních faktorů. Vznik regionálního partnerství, které chce situaci řešit komplexněji a systémověji, vítám i proto, že spojuje zaměstnavatele, krajskou tripartitu HSR-ÚK, krajskou samosprávu i zástupce vzdělávacích institucí, což mu dává dostatečnou sílu a váhu,“ komentoval podpis memoranda předseda Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, europoslanec Richard Falbr.

Na aktivity, které parkt zaměstnanosti bude zastřešovat, by mělo především z Evropského sociálního fondu být vyčleněno kolem 1 miliardy korun.

Dokumenty

Memorandum o partnerství a spolupráci memorandum

Fotografie